Tuesday 4 September 2007

ROYAL, BOTANICAL GARDENS, KEW...

ROYAL, BOTANICAL GARDENS, KEW...



İster ağaçlar kış sisinde kaybolsun, isterse tomurcuklansın veya çiçek tarlaları arasındaki yollar Pazar gazetelerini okuyan yaz piknikçileri ile dolsun, Kew bahçeleri, büyüsünden hiçbir şey kaybetmez.



Royal Beginnings: 120 hektarlık bu bahçelerde 44.000 değişik bitki çeşidi ve muhteşem yeşil evler vardır. Burası, dünyanın en önde gelen botanik araştırma sahalarından birisidir ve kuruluşu, oldukça mütevazi olmuştur.
III.George’un annesi Prenses Augusta, küçük Kew Sarayı’nın etrafında dört hektarlık bir alana ilk bitkileri 1759 yılında dikmiştir. Bu işte kendisine bahçıvan William Aiton ve botanist Lord Bute yardımcı olmuşlardır.
Mimar olan Sir William Chambers Pagoda’yı, Oranjeri’yi ve Ruined Archla birlikte mabedleri inşa etmiştir.
Daha sonra, Kral III.George, bahçeleri şimdiki genişliğine getirmiş ve Kaptan Cook ile birlikte seyahatlere katılan Sir Joseph Banks (1772-1819 arasındaki baş bahçıvan) dünyanın her tarafından getirilen bitki örneklerini dikmiştir.



Victorian Order: 1841 yılında bahçeler halka verildiği zaman, Sir William Hooker da yirmi dört yıl sürecek olan Müdürlük görevine başladı.
Kendisi Ekonomik Botanik Departmanı’nı, müzeleri, otlar bölümünü ve kütüphaneyi kurdu. Bu arada W.A Ncsfield Gölü havuzu ve dört büyük vistayı inşa etti ; Pagoda Vista, Geniş Yürüyüş yolu (Broad Walk), Kutsal yürüyüş yeri (Holly Walk) ve Cedar Vista.



Yeşil Evler/ The greenhouses : Chamber’ın yaptığı Orangery, şimdi bahçelerin restaurantı ve satış mağazası... Bitkilerle doldurulmuş yeşil evler sırasıyla Decimus Burton’un Palm House (1844-8), Temperate House (1860-2 ) döneminde dünyanın en geniş yeşil evi ), Waterlilly House (1852) ve Princess of Wales cam serası (1987). 1990’da yapılan fuar ‘’Evolution / Gelişim’’ 1950’ lerde inşa edilen Avustralya Evi’nde yer almıştır.


No comments: