Tuesday 4 September 2007

BANQUETING HOUSE




– Ziyafet EviI.Charles’ın St.James sarayından çıkıp babası tarafında inşa ettirilen ve kafasının kesileceği bu muhteşem salona sakin bir şekilde yürüyerek gelişini düşünmek insanın tüylerini ürpertir. Buranın harika tavanı Charles için Peter Paul Rubens tarafından resimlendirilmiştir.
Burası Londra’daki en görkemli salondu. Ayrıca meşhur Whitehall Sarayından geriye kalan tek kısımdı ve Londra’nın beyaz Portland taşı ile kaplanmış ilk binası idi. 1619-1622 yılları arasında inşa edilen bu binanın dizaynı Inigo Jones tarafından yapılmıştı. Burası, I. James’in eski ve hoş olmayan bir şekilde ortaya yayılmış olan Tudor Sarayını 2000 odalık bir şaheserle değiştirme rüyasının başlangıcı idi.Aslında inşa edilen sadece ziyafet salonu idi. Buranın altında, Kral küçük toplantılar yapar, üstte de abartılı törenler düzenlerdi.


Rubens’in Tavanı…


Bu muhteşem tavan, James’in oğlu Charles tarafından yaptırılmıştır. 1634-1636 yılları arasında Antwerp’ te yaşayan en önemli barok sanatçı Peter Paul Rubens tarafından resimleri yapılmıştır. Paneller aynı zamanda İskoçya’nın da VI. James’i olan birinci James’i kutlamak içindir. Dokuz adet resim, sembollerle İskoçya ve İngiltere’nin birleşmesini ve akıllıca bir yönetimin zevkli faydalarını gösterir. Bu iş karşılığında Rubens’e 3000 Sterlin ödendi ve şövalye ünvanı verildi.


Whitehall Sarayının ölümü…
Bu saray sahiplerine biraz da kötü şans getirmiştir. Cardinal Thomas Wolsey o denli gösterişli bir yaşam sürdü ki, sonunda VIII. Henry’ nin gözünden düştü. Henry, buraya taşınıp burasını kendisinin ve kendinden sonra gelecek kralların resmi ikametgâhı haline getirdi. İşte I. Charles’ın kafası burada kesilmiş ve III.William burada nemli nehir havasından kaynaklanan sağlık sorunları yaşamıştır.
1698’ de bir yangın Tudor binasını yok etmiş ve geriye sadece ziyafet salonu kalmıştır.

No comments: