Monday 3 September 2007

London Zoo



Hayvanat Bahcesi



Londra Hayvanat Bahçesine gittiğinizde mutlaka o kibar Asya Fillerini seyretmek için bir süre ayırın (önce Regent’s Park’ta daha sonra da hayvanat bahçesinin içinde). Onların banyo yapışlarını, sırtlarına nasıl toprak attıklarını, yemek yiyişlerini, etrafta tembel tembel dolaşmalarını ve bakıcıları ile oynamalarını görün.



Londralılar için egzotik hayvanlar : 1826’da Singapur Kolonisini meydana getiren Sir Stamford Raffles dostu Sir Humphry Davy ile birlikte Londra Zooloji Derneğini kurdu. Dört yıl sonra da bahçelerinin 2 hektarlık bölümünü halka açtı ve çok başarılı oldu. Derneğin kendi egzotik hayvan koleksiyonu –zebralar, maymunlar, kangurular ve ayılar- kısa zamanda Windsor Şatosundan ve aşağı Londra’daki kraliyet hayvanat bahçesinden gelen destekle büyüdü.



Yıllar boyunca sıradışı hayvanlar : Yıllar geçtikçe şempanze Tommy (1835 ve 1836) ve zürafalar, bunların arasına katılmıştır. Hatta zürafalar, bir zürafa desenli kumaş modası yaratmışlardır. Ayrıca Jumbo ve Alice isimli filler de ziyaretçiler arasında çok popülerdi. Bu arada dünyanın ilk kertenkele evi, akvaryum ve böcek evleri inşa edilmiştir.



Londra hayvanat bahçesi hem moderndir, hem de tüm dünyadaki hayvanat bahçesi tartışmalarını dikkâtle takip etmektedir; hayvan eğitimi ve muhafazasında, ayrıca bünyesinde barındırdığı Zooloji Enstitüsü ile dünyadaki örneklerinin en önde olanları arasındadır. Bu enstitüde araştırmalar yapılır ve saha çalışmalarına maddi destek sağlanır. Hayvanat bahçesinin çocuklar için olan bölümünde evcil hayvanlar bulunmaktadır. Çocuklara onlara nasıl bakacaklarını öğreten bir de merkez vardır. Burada, geyikler serbestçe dolaşırken, arslanlar kükrerken ve kuşlar cıvıldarken çeşitli konuşmalar, gösteriler yapılır. Bu şekilde Hayatı Koruma Ağı ile ilgili merkez, dünyanın ne kadar hassas ve kırılgan olduğunu gösterir.


No comments: