Tuesday 4 September 2007

BANQUETING HOUSE




– Ziyafet EviI.Charles’ın St.James sarayından çıkıp babası tarafında inşa ettirilen ve kafasının kesileceği bu muhteşem salona sakin bir şekilde yürüyerek gelişini düşünmek insanın tüylerini ürpertir. Buranın harika tavanı Charles için Peter Paul Rubens tarafından resimlendirilmiştir.
Burası Londra’daki en görkemli salondu. Ayrıca meşhur Whitehall Sarayından geriye kalan tek kısımdı ve Londra’nın beyaz Portland taşı ile kaplanmış ilk binası idi. 1619-1622 yılları arasında inşa edilen bu binanın dizaynı Inigo Jones tarafından yapılmıştı. Burası, I. James’in eski ve hoş olmayan bir şekilde ortaya yayılmış olan Tudor Sarayını 2000 odalık bir şaheserle değiştirme rüyasının başlangıcı idi.Aslında inşa edilen sadece ziyafet salonu idi. Buranın altında, Kral küçük toplantılar yapar, üstte de abartılı törenler düzenlerdi.


Rubens’in Tavanı…


Bu muhteşem tavan, James’in oğlu Charles tarafından yaptırılmıştır. 1634-1636 yılları arasında Antwerp’ te yaşayan en önemli barok sanatçı Peter Paul Rubens tarafından resimleri yapılmıştır. Paneller aynı zamanda İskoçya’nın da VI. James’i olan birinci James’i kutlamak içindir. Dokuz adet resim, sembollerle İskoçya ve İngiltere’nin birleşmesini ve akıllıca bir yönetimin zevkli faydalarını gösterir. Bu iş karşılığında Rubens’e 3000 Sterlin ödendi ve şövalye ünvanı verildi.


Whitehall Sarayının ölümü…
Bu saray sahiplerine biraz da kötü şans getirmiştir. Cardinal Thomas Wolsey o denli gösterişli bir yaşam sürdü ki, sonunda VIII. Henry’ nin gözünden düştü. Henry, buraya taşınıp burasını kendisinin ve kendinden sonra gelecek kralların resmi ikametgâhı haline getirdi. İşte I. Charles’ın kafası burada kesilmiş ve III.William burada nemli nehir havasından kaynaklanan sağlık sorunları yaşamıştır.
1698’ de bir yangın Tudor binasını yok etmiş ve geriye sadece ziyafet salonu kalmıştır.

ROYAL, BOTANICAL GARDENS, KEW...

ROYAL, BOTANICAL GARDENS, KEW...



İster ağaçlar kış sisinde kaybolsun, isterse tomurcuklansın veya çiçek tarlaları arasındaki yollar Pazar gazetelerini okuyan yaz piknikçileri ile dolsun, Kew bahçeleri, büyüsünden hiçbir şey kaybetmez.



Royal Beginnings: 120 hektarlık bu bahçelerde 44.000 değişik bitki çeşidi ve muhteşem yeşil evler vardır. Burası, dünyanın en önde gelen botanik araştırma sahalarından birisidir ve kuruluşu, oldukça mütevazi olmuştur.
III.George’un annesi Prenses Augusta, küçük Kew Sarayı’nın etrafında dört hektarlık bir alana ilk bitkileri 1759 yılında dikmiştir. Bu işte kendisine bahçıvan William Aiton ve botanist Lord Bute yardımcı olmuşlardır.
Mimar olan Sir William Chambers Pagoda’yı, Oranjeri’yi ve Ruined Archla birlikte mabedleri inşa etmiştir.
Daha sonra, Kral III.George, bahçeleri şimdiki genişliğine getirmiş ve Kaptan Cook ile birlikte seyahatlere katılan Sir Joseph Banks (1772-1819 arasındaki baş bahçıvan) dünyanın her tarafından getirilen bitki örneklerini dikmiştir.



Victorian Order: 1841 yılında bahçeler halka verildiği zaman, Sir William Hooker da yirmi dört yıl sürecek olan Müdürlük görevine başladı.
Kendisi Ekonomik Botanik Departmanı’nı, müzeleri, otlar bölümünü ve kütüphaneyi kurdu. Bu arada W.A Ncsfield Gölü havuzu ve dört büyük vistayı inşa etti ; Pagoda Vista, Geniş Yürüyüş yolu (Broad Walk), Kutsal yürüyüş yeri (Holly Walk) ve Cedar Vista.



Yeşil Evler/ The greenhouses : Chamber’ın yaptığı Orangery, şimdi bahçelerin restaurantı ve satış mağazası... Bitkilerle doldurulmuş yeşil evler sırasıyla Decimus Burton’un Palm House (1844-8), Temperate House (1860-2 ) döneminde dünyanın en geniş yeşil evi ), Waterlilly House (1852) ve Princess of Wales cam serası (1987). 1990’da yapılan fuar ‘’Evolution / Gelişim’’ 1950’ lerde inşa edilen Avustralya Evi’nde yer almıştır.


Monday 3 September 2007

London Zoo



Hayvanat Bahcesi



Londra Hayvanat Bahçesine gittiğinizde mutlaka o kibar Asya Fillerini seyretmek için bir süre ayırın (önce Regent’s Park’ta daha sonra da hayvanat bahçesinin içinde). Onların banyo yapışlarını, sırtlarına nasıl toprak attıklarını, yemek yiyişlerini, etrafta tembel tembel dolaşmalarını ve bakıcıları ile oynamalarını görün.



Londralılar için egzotik hayvanlar : 1826’da Singapur Kolonisini meydana getiren Sir Stamford Raffles dostu Sir Humphry Davy ile birlikte Londra Zooloji Derneğini kurdu. Dört yıl sonra da bahçelerinin 2 hektarlık bölümünü halka açtı ve çok başarılı oldu. Derneğin kendi egzotik hayvan koleksiyonu –zebralar, maymunlar, kangurular ve ayılar- kısa zamanda Windsor Şatosundan ve aşağı Londra’daki kraliyet hayvanat bahçesinden gelen destekle büyüdü.



Yıllar boyunca sıradışı hayvanlar : Yıllar geçtikçe şempanze Tommy (1835 ve 1836) ve zürafalar, bunların arasına katılmıştır. Hatta zürafalar, bir zürafa desenli kumaş modası yaratmışlardır. Ayrıca Jumbo ve Alice isimli filler de ziyaretçiler arasında çok popülerdi. Bu arada dünyanın ilk kertenkele evi, akvaryum ve böcek evleri inşa edilmiştir.



Londra hayvanat bahçesi hem moderndir, hem de tüm dünyadaki hayvanat bahçesi tartışmalarını dikkâtle takip etmektedir; hayvan eğitimi ve muhafazasında, ayrıca bünyesinde barındırdığı Zooloji Enstitüsü ile dünyadaki örneklerinin en önde olanları arasındadır. Bu enstitüde araştırmalar yapılır ve saha çalışmalarına maddi destek sağlanır. Hayvanat bahçesinin çocuklar için olan bölümünde evcil hayvanlar bulunmaktadır. Çocuklara onlara nasıl bakacaklarını öğreten bir de merkez vardır. Burada, geyikler serbestçe dolaşırken, arslanlar kükrerken ve kuşlar cıvıldarken çeşitli konuşmalar, gösteriler yapılır. Bu şekilde Hayatı Koruma Ağı ile ilgili merkez, dünyanın ne kadar hassas ve kırılgan olduğunu gösterir.


Madame Tussaud's

Madame Tussaud's

Marie Tussaud tarafindan kurulmustur. Muzenin merkezi Londra,da bulunmaktadir bunun disinda Amsterdam, Hong Kong, New York City, Los Angeles, Hollywood ve Şangay;da da subeleri bulunmaktadir.

Madame Tussaud's muzesinde bir cok unlu kisinin bal mumundan heykelleri bulunmaktadir.
Eger Lodra'ya gelirseniz gormeden donmemeniz gereken yerlerden biridir.
Madame Tussaud's hakkinda detayli bilgi almak icin Madame Tussaud's web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bilet Fiyatlari (2007)
Madame Tussauds + British Airways London Eye

Kombine bilet fiyati
09:00 - 18:00
Yetiskin £29
Cocuk £20Aile £96

Adres:Madame Tussauds
Marylebone Road
London



Hyde Park


Hyde Park




Hyde Park 350 dönümlük alana kurulu Londra'nın merkezindeki en büyük parktır. Park da yaz konserlerine ve çeşitli etkinliklere içinde ve çevresinde yer verilmektedir. Parkın güney tarafında Kraliçe Victoria'nın ölmüş kocası Prens Albert'e yaptırdığı anıt bulunmaktadır. Anıtın karşı tarafında, çoğunlukla yazın klasik müzik konserleri için bir buluşma yeri olan Royal Albert Hall bulunmaktadır. Parkın batısında, Prenses Diana'nın Prens Charles'tan boşandıktan sonra yaşadığı Kensington Sarayı bulunmaktadır. Diana'nın anısına yapılmış şelalede burada bulunmaktadır.






Parkın kuzey doğusunda Marble Arch girişinde Marble Arch ve Speakers Corner bulunmaktadır. Marble Arch başlangıçta Buckingham Sarayına görkemli bir kapı olarak yapılmıştır ama daha sonra şimdi bulunduğu yere taşınmıştır. Speakers köşesi düşünce özgürlüğü ve açık tartışma için bir buluşma yeridir. Parkın güney doğusunda Hyde Park girişinde, çatıda manzara seyretme yerine açılan küçük bir sergi yerinin bulunduğu Wellington Arch bulunmaktadır.






Park hergün sabah 05:00 den gece yarısına kadar açıktır. Giriş ücretsizdir. En yakın istasyonlar Hyde Park Corner, Knightsbridge, Lancaster Gate ve Marble Arch'dir. Daha fazla bilgi almak için Royal Parks web sitesinin Hyde Park sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

National Maritime Museum

National Maritime Muzesi

Bu muzede Ingiltere'nin kaşifleri, tüccarları, göçmenleri ve donanma gücü ile dünya çapında yarattığı etkiyi açıklamaktadır. Muzeye giris ucretsizdir.

Detayli bilgi almak ve fikir edinmek icin muzenin web sitesini ziyaret edebilirsiniz. National Maritime Museum



Adres:National Maritime Museum

GreenwichLondon SE10 9NF

Buckingham Palace

Buckingham Sarayi




Buckingham Sarayı kraliçe ile Edinburgh Dükünün Londrada'ki evi olup 1837 yılından beri kraliyetin Londrada'ki resmi olarak kaldıkları yerdir. Saray resmi fonksiyonların, resmi resepsiyonların, kraliyet seramonilerinin yapıldığı kraliyet ailesinin temel yeridir. Buckingham Palace en yakın istasyonlar Green Park ve Victoria'dır. Ziyaretçiler askerlerin nöbet değişim seramonisini seyredebilirler. Queens Galeriyi, Royal Mews'i ve State Rooms'larını ziyaret edebilirler. Buckingham Sarayındaki nöbet değişimi Haziran ve Temmuz aylarında hergün saat 11:30 da, geri kalan aylarda her iki günde bir eğer hava müsaitse yapılır. Bu seramoni sarayın önünde yapılmakta olup yaklaşık 45 dakika sürmektedir ve izlemek ücretsizdir. Royal Mews kraliyet ailesinin özel günlerinde kullandıkları at arabalarının ve diğer araçların saklandığı yerdir. Buradaki atlar eğer resmi bir görev için kullanılıyorsa o gün halka açık olmayabilir.






Burası 28 Temmuz ile 25 Eylül tarihleri arasında saat 10:00 ile 17:00 arasında hergün açıktır ve son giriş 16:15 tedir. 24 Mart ile 27 Temmuz arasında ve 26 Eylül ile 31 Ekim arasında Cuma günleri en son giriş saat 17:15 olmak üzere saat 11:00 ile 16:00 arası hergün açıktır. Giriş ücreti yetişkinler için 7.00 GBP ve çocuklar için 4.50 GBP dir.






Queens Galleride kraliyet kolleksiyonundan seçilen örnekler sergilenir. Galeri hergün 10:00 ile 17:30 arasında açıktır. En son giriş 16:30'dur Giriş ücreti yetişkinler için 7.50 GBP, çocuklar için 4.00 GBP dir. Buckingham Sarayının State Rooms ları 2007 yılında 28 Temmuzdan 25 Eylüle kadar hergün saat 09:45 ile 16:00 arasında açıktır. Son giriş saati 15:45'tir. Giriş ücreti yetişkinler için 15.00 GBP çocuklar için 8.50 GBP dir.






Burası çok popüler olduğu için biletlerin önceden ayırtılmasını tavsiye ederiz. Saraydaki bütün bu yerleri ziyaret etmek isteyen kişilere kombine bilet seçeneğide sunulmaktadır. Daha fazla bilgi almak ve önceden bilet ayırtmak için Royal Collection web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Big Ben

Big Ben


Kuskusuz dünyanin en ünlü çanlarindan biri londra'nin sembolü sayilan big ben'dir.Parlementerler meclisinin saat kulesindeki bu çan 13.5 ton gelmektedir.Can sir benjamin hall'in emri ile insa edilmis ve sir benjamin'in lordluga yükseldigi yil olan 1859 yilinda ilk defa kullanilmistir.1855-58 yillari arasi çalisma bakanligi yapan sir benjamin çok sisman oldugundan big ben (büyük ben) diye anilmaktaydi.Sir benjamin'in anisina big ben ismini alan çanin sesi 1923 yilinda tüm ingiltere'ye radyodan yayinlanmistir.Ayrica çanin sesi 2.dünya savasi sirasinda ingilizler için bir moral kaynagi vazifesi yapmistir.

Places to discover in London

Londra Turu Görülecek Yerler




London Eye dönme dolaba benzeyen bir gözlem tekerleğidir. Thames nehrinin kenarında Country Hall'ün dışında Westminster sarayının karsisinda bulunmaktadır. Tekerlek sabit ama tam bir dönüş yapması yaklaşık 20 dakika sürmektedir ve 135 metrede dönüşünün en yüksek noktasına ulaşır. Dönüş boyunca manzara olağanüstü ve sürekli değişir. London Eye yaz ayları Haziran'dan Ekim'e kadar hergün saat 10:00'dan 21:00'e kadar açıktır, kış aylarında ise daha erken saatlerde kapanır.


Bilet fiyatları yetişkinler için 14.50 GBP ve çocuklar için 7.25 GBP dir.

En yakın istasyon Westminster istasyonudur.

Daha detaylı bilgi almak ve bilet ayırtmak için London Eye web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Language Schools

Dil Okulllari

Eğer İngiltere'ye gelip burada uzun süre kalıp İngilizce'nizi geliştirmeyi düşünüyorsanız bir yabancı dil okuluna yazılmayı düşünebilirsiniz. Yabancı dil okulları farklı yerlerden gelen yeni insanlarla tanışmak için ideal yerlerdir. Çok fazla sayıda ve çeşitli nitelikte dil eğitimi veren okullar olduğu için seçmekte zorluk çekebilirsiniz. Eğer burda İngilizce kursu gören tanıdığınız insanlar varsa onlar size tavsiyede bulunabilirler. Bunun yanı sıra dil okulu aramaya British Council web sitesine bakarak başlayabilirsiniz. Bu sitede Londra ve tüm ülkedeki dil okulları ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

http://www.dilokulu.com/

http://www.interlang.com.tr/

http://www.icep.com.tr/dilokulu/index.asp

http://www.elt.com.tr/dilokullari/

http://www.discountcityhotels.net/london-hotels-by-categories.asp?pid=21

http://www.discountcityhotels.net/london-hotels-by-categories.asp

Airports in London

Londradaki Havaalanlari


Londra'ya gelmeyi dusunuyor iseniz mutlaka okumaniz gerektigini dusunuyorum. Ozellikle Turkiye'den gelecekler icin Heathrow, Gatwick ve Stansted onemli cunku Turkiye'den gelen ucaklar bu 3 hava alanindan birisine iniyor.

Heatrow

Gatwick

London City

Stansead

Luton

Info to travel

Seyahat Bilgileri


Londra'dan Turkiye'ye, Turkiye'den Londra'ya sefer yapan ucak sirketleri bir sure oncesine kadar sadece British Airways ve Turk Hava Yollari ile sinirliydi. Ancak son zamanlarda yeni hava yolu sirketleride Londra'ya seferler duzenlemeye basladi.


Londra - Turkiye arasi sefer yapan ucak sirketleri:
British Airways ( Ingiliz Hava Yollari)
Turk Hava Yollari
Easy Jet
Pegasus
Sun Express

Guidebook for London

Londra Elkitabi

Genel Bilgiler







Merkez şehirleri : Londra, Manchester, Birmingham, Liverpool, Leeds




Uçuş süresi : 3 saat 30 dakika


Para birimi : Pound Sterling


Yüzölçümü : 244,820 kilometrekare


Saat farkı : Saatlerinizi 2 saat geri almayı unutmayın!


Resmi dil : İngilizce


Başkenti : Londra



Sıcaklık : Genelde ılıman bir iklime sahip. Yılın büyük kısmı yağışlı. Yazları ortalama sıcaklık 17 C°, kışları ise 6°.




Nüfus : Yaklaşık 60,095,000


Vize : Vize vermek için İngiliz hükümeti görüşme (interview) uygulaması yapmaktadır.


Nasıl telefon edilir : 00+90+alan kodu+telefon numarası, cep telefonları çalışmaktadır




Türk konsolosluğu : Rutland Lodge, Rutland Gardens, Knightsbridge, LONDON SW7 1BW,Tel: 020 7591 6900,


Telefon kodu : 44 (Londra 0207/0208, Manchester 61, Liverpool 51)


Acil telefonlar : 999